Despre Carte

Editura clujeană Ecou Transilvan a lansat în  anul 2019 volumul ”Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” publicată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș.

Lansarea a avut loc în 21 decembrie 2019, ora 15.30,  timp de 40 minute, în intersecția din fața fostului hotel Continental, unde au fost uciși și răniți primii revoluționari anticomuniști clujeni. Circulația a fost oprită cu ocazia lansării timp de 40 de minute.

Au participat peste 100 de clujeni, inclusiv primarul Clujului, Emil Boc, apropiați ai fostului actor, revoluționari, istorici.

Lansarea a continuat de la ora 16.00 la Insomnia Café cu o prezentare a cărții și cu proiecția filmului ”Undeva în Est” (1991) al regizorului Nicolae Mărgineanu, cu Călin Nemeș în rol principal, de partizan anticomunist.

La lansare au vorbit primarul Clujului Emil Boc,  istoricul Ottmar Trașcă, regizorul Lucian Tănase, profesorul de franceză Roland Szekely, ambii prieteni apropiați ai lui Călin Nemeș, Aurel Coltor, rănit la revoluție, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, Răzvan Rotta, autorul fotografiilor iconice din Piața Libertății în care apare Călin Nemeș,  Voichița Ciobanu Maiorescu, profesoara de limba română a acestuia.

Volumul reconstituie viața revoluționarului și actorului Călin Nemeș din mărturii, arhive, articole din presa vremii, interviuri cu prietenii apropiați, regizori, actori, muzicieni, dicționare. Are cinci capitole plus anexe cu documente oficiale cum ar fi sentința finală a Revoluției Clujene, rechizitoriul din Dosarul Revoluției care a debutat în 29 noiembrie 2019, fotografii, poezii de Călin Nemeș și dedicate acestuia de Nichita Stănescu de exemplu, amintiri și fotografii de arhivă inedite. De asemenea conține o cronologie a Revoluției.  Nu sunt ocolite nici aspecte controversate din viața lui Nemeș, cum ar fi sinuciderea actorului.

”Mi-ar plăcea să fie citită mai ales de tineri, de fapt este destinată în special lor, pentru că nu ar trebui să uităm niciodată acele evenimente. Ele ne-au redat libertatea iar Nemeș a fost inițiatorul lor”, spune autorul, jurnalistul Tiberiu Fărcaș.

Nota autorului

L-am prins pe Călin Nemeș în viață, ca prezentator de concerte rock. Eram tânăr licean și de pe la 13-14 ani mi-a intrat muzica rock în sânge. Sunt un ”decrețel” clasic. Am prins două concerte cu Cenaclul   Flacăra și de acolo, văzând trupa Iris în mare formă, am prins dragoste de rock și concerte. Intrat la liceu în centrul Clujului, la George Barițiu,  eu locuind cu părinții în Mănăștur, am început să degust din atmosfera cafenelelor clujene. Așa am ajuns la Zahana, la Trei Păduchi adica la Tripă dar mai ales la Arizona. Acolo l-am văzut, prima oară,  cu un grup de hippioți târzii, pe actorul Călin Nemeș. Nu știam nimic despre el, am remarcat doar vocea. Apoi i-am recunoscut-o la concertele rock pe care le prezenta. Nu îndrăzneam să urc la etaj la Arizona, era o „zonă crepusculară” pentru mine, dominată de un grup eterogen, de amici ai actorului, cu mult mai mari ca mine.

De aici fascinația pentru el. Apoi a venit Revoluția, când el a devenit un Erou alături de cei căzuți și răniți, cum a fost și el. Cel puțin pentru mine. Am fost fericit când am aflat că nu a murit în Piața Libertății iar vestea morții lui în 8 iulie 1993  am aflat-o când eu eram la Costinești. Am fost trist, atât îmi aduc aminte. L-am urmărit la Golaniada din Cluj apoi nu prea am mai auzit de el decât la sărbătorirea Revoluției de la Hotelul Conti la care am participat în decembrie 1990, 91 și 92 dar și după aceea. Apoi, după trista sa moarte se vorbea despre el în public în special doar la comemorarea morților de la Revoluție. În rest doar apropiații probabil că îl pomeneau și vorbeau despre el. Nu am mai știut nimic mult timp, ani și ani, despre Călin Nemeș dar de uitat nu îl uitasem.

Când am cumpărat la un târg de viniluri dublul album Lanțurile al trupei Krypton, cu Călin Nemeș recitând, am fost iar uimit de vocea sa, de talentul său. Din nou și din nou. Ca ziarist am adunat articole, cărți în care se vorbește despre ce s-a întâmplat la Revoluție, în unele cu lux de amănunte. Dar a crescut în mine dorința să știu mai mult despre Călin Nemeș. Să exista o carte, sau cărți despre el. Să știm mai mult pentru că a fost o personalitate complexă, un personaj special al Clujului. Pentru mine cel puțin. Un idol al tinereții mele. Un om special, curajos și talentat.

Mulțumesc tututor celor care au făcut posibilă apariția acestei cărți.